Pedofilernas natt

För: SVT

Produktionsbolaget Filt och SVT är stolta över att presentera Magnus Arvidsons och Mikaela Krestesens debutfilm Pedofilernas Natt.

I USA hängs dömda sexförbrytare ut på nätet med namn, bild och bostadsadress. Alla stater i USA är ålagda enligt lag att offentliggöra information om sexförbrytare till allmänheten.

I Filt och SVT-dokumentären Pedofilernas natt skildras det lilla samhället Anderson i South Carolina under en Halloweenhelg. Här har barn i generationer klätt ut sig till monster och knackat dörr i jakt på godis. Nu är traditionen hotad. Sedan sexbrottsregistret infördes av Bill Clinton 1996 har över 800 000 sexbrottslingar offentliggjorts. I USA finns idag inget bostadsområde utan en tidigare dömd förbrytare.

Men det nationella sexbrottsregistret har gett oväntade konsekvenser, det som var menat att skänka trygghet har istället ökat rädslan bland barn och föräldrar.

För att lugna föräldrarna har Andersons 450 dömda sexförbrytare belagts med utegångsförbud under helgen, 65 utvalda sexbrottslingar blir inlåsta i stadens aula under Halloween night, extrainsatta patruller kontrollerar att tidigare dömda sexförbrytare håller sig inomhus, karvade pumpor och halloweenpynt i trädgården förbjuds hos tidigare sexbrottslingar och ”Trick or treat”- traditionen har i säkerhetssyfte bytts ut mot ”Trunk or treat” – där Halloweengodiset istället delas ut från föräldrars bakluckor. Andra i registret får genomgå lögndetektortest med frågor om deras sexuella fantasier.

I Pedofilernas natt skildras konsekvenserna av ett offentligt sexbrottsregister. Finns det någon gräns för hur långt ett samhälle bör gå för att säkerställa barns säkerhet? Vad får samhället ge upp för sin trygghet?

Pedofilernas Natt har Sverigepremiär i SVT den 1 november Kl. 20:00

För mer info om filmen kontakta filmens producent Lena Victorin på lena.victorin (at) filt.se.